Ambtsketen voor burgemeester Heemstede

De bestaande ambtsketen was de burgemeester van Heemstede, Marianne Heeremans, te zwaar. Met een gewicht van 750 gram aan zilver vormde deze een fysieke belasting en hij was bovendien lastig te vervoeren. Begin 2013 kreeg ik van de gemeente de opdracht een nieuwe te maken. Uit de drie ontwerpen die ik aangeleverd heb, heeft de burgemeester een keus gemaakt; in overleg met haar heb ik een ambtsketen gemaakt die slechts 230 gram weegt, maar toch een robuuste uitstraling heeft.
Eisen waaraan een ambtsketen moet voldoen is dat deze van zilver wordt vervaardigd en dat de penning die aan een ambtsketen hangt  aan één zijde is voorzien van het rijkswapen en aan de andere kant van het wapen van de gemeente, Heemstede in dit geval. Ik heb voor de wapens een gestileerde vorm gekozen. In het wapen van Heemstede komen 7 merletten (een gestileerd eendje zonder snavel en zonder poten) voor. De ketting is geheel in de stijl waarin ik werk: strak, luchtig en creatief. De schakels verlopen van merletjes naar ovalen. De ketting is in een handomdraai aan te passen aan het postuur van de drager, doordat ik heb gewerkt met verstelbare, bijna niet zichtbare sluitingen.
De burgemeester was erg verguld en zichtbaar opgelucht met haar nieuwe, lichtgewicht ambtsketen toen zij hem op 28 februari 2013 voor het eerst in de raadsvergadering droeg.

Kijk voor foto’s onder de categorie “mijn werk, colliers”
Pers: HeemstedeVandaag, Gemeente Heemstede, RTV N-H, Haarlems Dagblad